A 4DX moziélmény veszélyei

A legújabb moziélmény során már mozognak a székek, fúj a szél, buborékokat és illatokat is érezhetünk. Ez elsőnek szép és jó, de ha belegondolunk, akkor nagyon oda kell figyelni az ilyen filmezés során, hiszen nem mindenkinek ajánlott, és számtalan veszélyt is tartogathat.

A 4DX moziélmény veszélyei

Mire lehet számítani egy ilyen vetítés közben?

A mozifilmek vetítése közben mozoghatnak a székek, aminek a következtében kieshetnek a fontos értéktárgyaink a zsebünkből (pl.: okostelefon). Ha valakinek nincs biztosítása a telefonjára, inkább ne üljön be 4DX film vetítésére, vagy nagyon figyeljen oda, hogy ne essen ki a zsebéből, hiszen hamar drága mozizás lehet belőle. Különösen figyelni kell a mozgó ülésekre, ezért nem szabad fészkelődni és felkelni a székekből, amíg a vetítés tart. A mozgás következtében az is előfordulhat, hogy a ruhánk vagy valamelyik testrészünk beszorul az ülésekbe, nyilván komolyabb károkat ez nem okoz, csak kellemetlen. Amennyiben a film alatt bármilyen tárgyat leejtünk vagy valamit kiöntünk a vetítés közben, ne álljunk fel a székünkből, hogy a leejtett tárgyat felszedjük.

Érzékenyebb nézőknek kifejezetten nem javasolt, hiszen gyakori a szédülés, fejfájás, hányinger a vetítések alatt. Szélsőséges esetben epilepsziás roham is kialakulhat. A beépített szélgépek és buborékfújó rendszerek elé semmit nem szabad tenni, mert meghibásodhatnak és sérüléseket, foltokat, vagy személyi károkat okozhatnak. Akik az alábbi betegségekben szenvednek, nagyon nem ajánlott ilyen vetítésekre járni: epilepszia, magas vérnyomás, szívbetegség, gerincproblémák, bármilyen komolyabb egészségi probléma. Továbbá nem javasolt terhes nők, ittas személyek, 4 év alatti gyermekek, 100 cm alatti személyek, valamint 120 kilogrammnál nehezebb személyek számára. A 4 és 7 év közötti gyermekek csak akkor engedhetők be, ha erre feljogosított felnőtt kísérővel együtt érkeznek a moziba.

A fentiek figyelembevételével mindenki döntse el maga, hogy részt szeretne-e venni egy 4DX vetítésen.

Dátum: 2019-05-20
Címke: Mozifilmek