Az érszűkület négy stádiuma

Hazánkban nagyon sok ember szenved érszűkületben, amit az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek és az artériák falának elmeszesedése okoz. A betegség már tömegbetegségnek mondható, de nagyon kevesen gyógyítják hatékonyan. Sajnos sokszor végződik amputációval, pedig nem minden esetben a műtét az egyetlen gyógymód erre a szörnyű betegségre.

Az érszűkület négy stádiuma

Az érszűkület kialakulásának folyamata

A kezdeti időszakban nincsenek kifejezetten árulkodó jelek, minden normálisnak mondható. Van egy speciális ultrahangos vizsgálat, a Doppler vizsgálat, amely kimutatja, ha a testben valahol érszűkület található. A kezdeti stádiumban ez a vizsgálat sem mutat semmi elváltozásra utaló nyomot. A következő fázis a járás közben érezhető. Egy bizonyos távolság megtétele után fájdalom jelentkezik a vádliban, ami rövid pihenés után elmúlik. Hosszabb távolságok megtétele után ez többször is ismétlődhet egy adott szakaszon. A harmadik fázis során már nyugalmi helyzetben is szúró fájdalom tapasztalható a vádliban, főleg éjjelente vízszintes testhelyzetben. Felkeléskor a jelenség enyhül. További tünetek, hogy elfehéredik a láb, hámlik a bőr, és a köröm és a szőrzet is lassabban növekszik. A legutolsó stádium a legrosszabb, ugyanis ilyenkor már fekélyes sebek és szövetelhalás tapasztalható. Újabb jele lehet a betegségnek a végtagon szerzett sebek lassú gyógyulása, ami szintén a rossz vérellátásra utal.

Az érszűkület kezelése nagyon sok az orvosok által elismert módszerrel lehetséges, de kevesebben alkalmazzák a természetes szén-dioxidot a gyógyulásra. Magyarországon több olyan fürdő is létezik, ahol felhasználják a vizekben található magasabb koncentrációjú szén-dioxidot a betegek gyógyítására. Ezt a folyamatot használja ki a konnyulab.hu által kínált csizma is, amely segítségével az otthon kényelméből kezelhető a beteg lába. Mindössze annyit kell tennie, hogy kezelésenként 40 percre leül egy kényelmes fotelba és beledugja az egyik lábát a speciális csizmába, ami 16 g szén-dioxiddal elvégzi a gyógyító kezelést.

Dátum: 2019-04-23
Címke: Érszűkület kezelése