Egyedi kormánydöntés támogatás Magyarországon

A kutatás-fejlesztési projektekhez számos gazdasági előny, támogatási forma, pályázati lehetőség kapcsolódhat, amelyek forrás oldalról, vagy adózási oldalról támogatják a vállalkozások ez irányú tevékenységét. A “pályázati” támogatások speciális formája a K+F projektek egyedi kormánydöntés alapján történő támogatása, ahol a támogatásról, a kérelem támogatásról minden esetben, egyedileg és közvetlenül a Magyar Kormány határoz.

Egyedi kormánydöntés támogatás Magyarországon

Az EKD támogatás, az egyedi kormánydöntés alapján történő projekttámogatás esetében Magyarországon az Uniós és a Magyar jogszabályoknak megfelelően a vállalkozások közvetlenül a Magyar Kormányhoz nyújtják be támogatási kérelmüket. A kérelem feldolgozása, bírálata a támogatási forma működtetése a Magyar Kormány nevében eljáró külgazdasági és külügyminiszter és az erre a célra létrehozott HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség által történik, míg a támogatásról közvetlenül a Magyar Kormány hozza meg a határozatot.

Az egyedi kormánydöntés alapú támogatás igénylésére a kutatás-fejlesztés területén 2017-óta van lehetőség, és úgy tűnik a hazai vállalkozások is egyre inkább felismerik a támogatásban rejlő lehetőségeket.

Az EKD támogatások inkább a nagyobb vállalkozásoknak biztosítanak finanszírozási lehetőséget, hiszen a vállalkozás legalább 250 főt meghaladó alkalmazotti létszámmal kell rendelkezzen. Követelmény még a magyarországi székhely vagy fióktelep és a projekt minimális bekerülési értéke el kell hogy érje a 3 millió Eurót. A támogatás további feltételei között szerepel az is, hogy a támogatás által új, magasan kvalifikált munkaerőt alkalmazó munkahelyeknek is létre kell jönnie.

Bővebb info: glosz.eu, glosz@glosz.eu

Dátum: 2019-06-03
Címke: Egyedi kormánydöntés támogatás