Előzze meg a bélbetegségeket!

Az emberi bélrendszerben található hasznos baktériumok funkciója, hogy fenntartsák a bélflóra egyensúlyát, ne engedjék a káros hatású baktériumok elszaporodását, és a betegségek megjelenését. Egyes gyógyszerek mellékhatásai, a helytelen, egyoldalú táplálkozás, környezeti hatások következményeként a bélflóra gyakorta megsérül, ez már afféle civilizációs ártalomnak számít.

Előzze meg a bélbetegségeket!

Rostokban gazdag étkezés

A bélproblémák tünetei kellemetlenek, ezért mindenki igyekezzék megelőzni őket. Hogyan lehet ezt elérni? Növelni kell az élelmi rostok bevitelét a szervezetbe, együnk például póréhagymát, amelynek kiemelkedően magas a rosttartalma, de a minél többféle zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend általában elegendő rostot biztosít a beleknek. Kutatók megállapították, hogy azok bélflórája a leggazdagabb és ezáltal a legjobb immunerősítő, akik minél többféle ételt fogyasztanak, változatosan étkeznek, minden szezonális gyümölcsöt, zöldséget, magvakat stb. igyekeznek frissen is az étrendjükbe beilleszteni. Tartózkodni kell az állandó nassolástól, két étkezés között legyen ideje pihennie egy kicsit a bélrendszernek. Az élőflórás ételek igen jó hatásúak, például a savanyú káposzta, a natúr joghurt, kefír, a nyers tejből készült valódi sajtok. Akinek nem muszáj, ne használjon mesterséges édesítőszereket. Antibiotikumokat csak akkor szedjünk, ha az valóban indokolt, és nagyon ügyeljünk egy antibiotikum-kúra közben és után a bélflóra “megtámogatására”.

A természeti környezet jó hatásai

Érdekes módon a túlzott higiénia sem kedvez a bélflórának, nem kell mindent a végletekig fertőtleníteni, egy kis “piszok” kell a szervezetnek, még a gyerekekének is. A kutyák, macskák simogatása is gazdagítja a bélflórát, a kerti munkák, a természeti környezetben eltöltött kirándulások, a vidéki “levegő” mind-mind jót tesz.

Dátum: 2020-02-03
Címke: Bélproblémák