Érdekességek a balettről

Biztosan sokan gondolnak a balett szó hallatán egy nagyon nehezen megtanulható táncra vagy egy szinte lábujjhegyen táncoló rózsaszínbe öltözött karcsú női alakra. A balett tanulás nem nehéz, és nem kell nádszálnak sem lenni ahhoz, ha valaki szeretné megtanulni ezt a fajta művészi táncot.

Érdekességek a balettről

A gyermek balett az első lépcső

A balett valóban nem könnyű, de ha valaki korán kezdni, akkor nem olyan nehéz. Gyermekként még játszva bele lehet tanulni, és a legfontosabb tartások, mozgássorozatok könnyedén beégnek a végtagokba. A gyermek balett az első lépés ahhoz, ha valaki felnőtt korában balerina szeretne lenni. Nagyon sok mozdulatot kell elsajátítani, amihez nem kevés idő és kitartó gyakorlás szükséges.

Van azonban néhány olyan dolog, ami megdöbbentő vagy éppen mulatságos a balett világgal kapcsolatban:

  • A balett ruhák elkészítéséhez nagyon sok idő kell, hiszen a nagyobb tütük elkészítésekor 90 méternyi fodrot is felhasználhatnak.
  • A Brit Királyi Balett táncosai évente tizenötezer cipőt táncolnak szét, ami nem kevés mennyiség. A cipőket kézzel készítik, egy balerina két-három cipőt használ el egy héten.
  • A klasszikus cipőket a táncosoknak szó szerint be kellett törniük az első használat előtt, és ilyenkor előfordulhat, hogy kalapáccsal végzik el ezt a műveletet.
  • Egy három órás előadás felérhet harminc kilométer futással.
  • A balett forgások közben a cipő annyira felmelegedhet, hogy már szinte égetne, ha valaki hozzáérne.
  • Sok színházban a közönség mögötti falon egy apró kék fény segít a táncosoknak egy pontra koncentrálni, hogy tökéletes lehessen a forgásuk.
  • A világ legelső balett előadása nem volt sikeres. A darab Csajkovszkij 1891-es diótörője volt.
  • A nők nagyon sokáig nem táncolhattak balettet, csupán 1681-től, de akkor is csak bokáig érő ruhában.

A gyermek balett nem csak azért csodálatos, mert gyönyörű, kifejező, őszinte és olyasmit is képes közvetíteni, amit szavakkal szinte lehetetlen, hanem azért igazán csodálatos, mert egy olyan művészeti ág, ami más művészek alkotásait is inspirálja.

Dátum: 2019-07-29
Címke: Gyermek balett