Hűtőkamra és a biztonságos kijutás

Az előírásoknak megfelelő, modern kivitelben készülő hűtéstechnikai berendezések minden tekintetben biztonságosak. Ennek ellenére mégis sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a teendő, ha véletlenül bent ragadnak egy hűtőkamrában? Azt le kell szögezni, hogy ha egy hozzáértő szakember tervezi és építi, akkor ez nem fordulhat elő, hiszen ez esetben biztonságtechnikai elemekkel is felszereli a kamra belsejét.

Hűtőkamra és a biztonságos kijutás

Hűtőkamra ajtó

Először mindig az ajtóval kell kezdeni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kamrában tartózkodó személy csak azt hiszi, hogy bent ragadt, valójában azonban ez nem így van. Amennyiben a kamrában van világítás, akkor könnyű felmérni, hogy hány ajtó van és melyiken lehet kijutni. Világítás hiányában az ajtó belső oldalán lévő fluoreszkáló jelzést kell keresni. Ha az sincs, akkor nincs más megoldás, ki kell tapogatni az ajtókat.

Vésznyitó

Amennyiben egyik ajtó sem nyílik, akkor meg kell keresni a vésznyitót, ami az ajtó belső oldalán szokott lenni. Ez általában egy nyomógomb, fordítható kar vagy pedig egy egykezes nyitófül. A vésznyitást mindig határozott mozdulattal kell elvégezni.

Vészjelző csengő

A biztonságosan kialakított hűtőkamra rendelkezik vészcsengővel. A szakemberek mindig körültekintően tervezik meg a kamrák kialakítását, ami egyben azt is jelenti, hogy az olyan biztonságtechnikai felszerelésekről sem feledkeznek meg, mint amilyen a vészjelző. Amennyiben a kamrában van csengő, akkor egyszerűen jelezhetünk vele.

Tűzoltó csákány

A helyiség biztonságossá tétele az egyik legfontosabb feladat a hűtőkamra tervezés, kivitelezés során. Éppen ezért a szakemberek nem csak vészcsengővel, hanem tűzoltó csákánnyal is felszerelik annak érdekében, hogy a kijutás minden esetben megoldható legyen. Még akkor is, ha az ajtók valamiért nem működnek megfelelően.

Bővebb információ: frigoprofil.hu

Dátum: 2021-04-08
Címke: Hűtőkamra