Miért jó vállalkozónak lenni?

A 21. századra az egyik legfelkapottabb szakmává nőtte ki magát a programozás és az IT fejlesztés. Ugyanakkor folyamatosan hiányszakma is. A munkaerőpiac nem tud lépést tartani azzal az igénnyel, mellyel a vállalatok jelentkeznek a szakma irányába.

Miért jó vállalkozónak lenni?

A siker titka a programozással foglalkozó vállalkozás

Az Európai Unió becslései szerint 2018-ban 1,2 millió programozó, fejlesztő hiányzik majd a kontinens infokommunikációs iparából. Hogy miért alakulhatott ki ekkora hiány egy ilyen szakmában? Általánosságban elterjedt tévhit volt, hogy a programozásra, fejlesztésre születni kell, ezeket a képességeket a génjeiben hordozza az ember. Ezen tévhiteket, hogy csak a zseniknek van helye a szakmában, és hogy a programozási ismeretek a legkevésbé tanulással sajátíthatók el, el kell oszlatni.

A dunántúli kis- és középvállalkozások sokkal sikeresebbek lennének, ha több vállalkozás foglalkozna valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységgel. A dkk.hu vállalkozói blog szerint a jövő ebben a szakmában van, és aki sikeres szeretne lenni, nyitnia kell az informatika felé.

Miért is jó vállalkozónak lenni a mai világban?

 • Kreatív és változatos
  Ez a szakma igen széleskörű ismereteket igényel. Ahhoz, hogy valaki könnyedén vegye a kihívásokat, számos területre rálátással kell rendelkeznie. A vállalkozás gyakorlatilag egy alkotófolyamat, csak a művész eszköze itt nem az ecset, hanem a nyújtott szolgáltatása.
 • Folyamatos tanulás
  A vállalkozás Magyarországon tipikusan az a terület, ahol igen nagy szerepe van a folyamatos önfejlesztésnek. Egy olyan szektorról beszélünk, mely napról napra változik és fejlődik, ezért a vállalkozóknak nem elég elsajátítani az üzleti gondolkodást, elkötelezettnek kell lennie, rendszeresen tanulnia és haladnia kell az adott szakmával.
 • Biztos karrier
  Látva a tendenciákat, a programozással foglalkozó vállalkozások és szoftverfejlesztés folyamatos hiányszakma, így Magyarországon is egyre több szakemberre lesz szükség, nem is beszélve a külföldi piacról. A multinacionális cégeknél egyre jellemzőbb, hogy sok ember munkáját veszik át a robotok, ezáltal a programozóknak egyre több feladatuk lesz. Számos előrelépési lehetőség áll a programozók előtt, hiszen egy-egy terület specialistájaként kiemelt fizetés és szakmai elismerés jár.
 • Megbecsülés
  A fenti tendenciából adódik, hogy a vállalatok nagyon odafigyelnek, és igyekeznek megbecsülni a jó vállalkozókat, hiszen nehéz új munkaerőt találni. Magyarországon leginkább az IT területén kezd elterjedni az a nézet, amit a külföldi nagy cégek már sikeresen bevezettek, mégpedig az, hogy a munkavállalóiknak kényelmesebb munkakörülményeket teremtenek. Modern, otthonos irodák és kreatív környezet, valamint rugalmas munkaidő, amivel egy mai alkalmazott számolni tud.
 • Fizetés
  A végére maradt a kereseti lehetőség, mely nem utolsó szempont, de mégsem a legfontosabb annak, aki ezt a vállalkozási formát választja. Az IT terület az egyik legjobb kereseti lehetőséggel kecsegtető szektor nem csak Magyarországon, de az Unión belül is. Egy kezdő vállalkozó bére átlagon felüli lehet, mely néhány éves tapasztalattal már meghaladhatja akár a bruttó félmillió forintot is. Ez az összeg persze különbözhet attól függően, hogy Magyaroszágon belül melyik régióban sikerül elhelyezkedni, sőt az Európai Union belül is változatosak ezek a tendenciák.
Dátum: 2019-03-14
Címke: Vállalkozói blog