Válás esetén segíthet a mediátor

Lezárni egy korszakot nehéz döntés! Ami egykoron jól működött, és nagy szerelemben egy közös élet felé indított, most végéhez közelít. Érthető, ha többször átgondolják a válás kérdését, ha újra és újra nekifutnak rendbe hozni a házasságot, mire az elhatározás véglegessé válik. Közben a sok vita, a távolodó érdekek egyre mélyebben mérgezhetik a levegőt a közös otthonban.

Válás esetén segíthet a mediátor

Nem kell haraggal válni

Nem kell harcolni, hiszen békésen sokkal kevesebbet veszítenek a felek. Ha mediátort választanak, aki per előtti megegyezésre törekedve egy közös, békés álláspont kialakítására törekszik, akkor a bíróság előtt már egy megkötött egyezséggel, ügyvéd nélkül jelenhetnek meg – hívja fel a figyelmet erre a békítő lehetőségre az egyik hírportál.

Van egy kényelmesebb, gyorsabb és anyagilag is kedvezőbb megoldás: a válás mediátor segítségével. Nem kötelező ügyvédet fogadni! Ügyvédre akkor van szükség, ha nem tudnak megegyezésre jutni, és ha nem tudják képviselni jogaikat a válóper során, mert nem ismerik a lehetőségeiket.

A válóper első tárgyalása egy békítő tárgyalás. A bíróság is komoly kísérletet tesz arra, hogy lebeszélje a feleket a válási szándékról. Ha vannak gyerekek, akkor azonban szükséges még egy válóperi tárgyalás, ahol az ő sorsuk dől el. A gyerekek felügyeletére, lakhelyére és láthatására, valamint a gyerektartás összegére és fizetési módjára kell itt kitérni. Ha a felek ismét könnyen egyetértenek, akkor a válóper itt véget ér, és a bíróság rögzíti a válás tényét.

Ha nem tudnak megegyezni, akkor további tárgyalásokra kerül sor, további költségekkel. Közben megy az idő, és a stressz is csak fokozódik. Ezt többnyire a gyerekek sínylik meg, de kellemetlen a felek számára is. A mediátor igénybe vételét a bíróság is elfogadja, sőt: 15.000 Ft illetéket vissza is térít a válási illetékből.

A válási mediáció a permegelőzésben segít. Azok számára ajánlott, akik gyorsan, így családjukat és önmagukat megkímélve, mindkét fél számára elfogadható egyezségre törekedve kívánnak elválni. A felek együtt találkoznak a mediátorral. Az ülés célja, hogy megszülessen a mindkét fél számára elfogadható egyezség, melyet a mediátor írásba foglal a törvényi előírások alapján. A megfelelő dokumentumok kíséretében az egyezség beadható a bíróságra.

Dátum: 2019-04-15
Címke: Hírportál