Hogyan lett a Java programozási nyelv a legnépszerűbb a világon?

Manapság a programozás és a programozási nyelvek témája lépten-nyomon előkerül. Ez azonban nem volt mindig így, egy-két évtizeddel ezelőtt kevesen tudták, körülbelül mivel is foglalkozik egy programozó. Azonban úgy tűnik, ez a programozó szakma még sokáig velünk marad: 2019-es becslések szerint 25-60.000 informatikus hiányzott a munkaerőpiacról Magyarországon.

Hogyan lett a Java programozási nyelv a legnépszerűbb a világon?

Milyen tudásra van szükség?

Ekkora számnál nem túl meglepő, hogy rengeteg elérhető junior pozíció mellett (a legkönnyebben elsajátítható Java és C# nyelvet már néhány hónap szuperintenzív képzésen is el lehet sajátítani annyira, hogy az ember munkát kapjon bele) sok szektor sok tapasztalati szinttel keres szakembereket. A Java programozási nyelv az, amelyet a legtöbben a legnépszerűbbnek tartanak Magyarországon. A már említett könnyű tanulhatóság mellett erre a legnagyobb a kereslet és nagy átlagban ezt is fizetik meg a legjobban. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mai világban ahhoz, hogy valaki fejlesztőként elhelyezkedjen, egyetlen nyelv semmiképpen sem elég, a legkevesebb két nyelv magabiztos ismerete. Nagy segítséget nyújt a Java nyelv alapjainak elsajátításában a Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet II. című kötete, amely kreatív programozás feladtatok gyűjteménye, amely a kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott.

Hogyan lehet a legjobban versenyképes tudást elsajátítani?

A könyvtárnyi elméleti munka mellett, amelyeket hasznos lehet tanulmányozni, szükség van gyakorlati segítségre is, hogy a programozás valódi folyamatát elsajátítsa az ember. A Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzet két kötetben segít megtanulni a JAVA programozás alapjait. Itt kreatív, sok féle példákon át lehet gyakorolni a programozást.

Ha pedig ez nem lenne elég, vagy a folyamatot meggyorsítandó, tanári segítség is elérhető. Egy tapasztalt oktató akár online, akár személyesen tud segíteni mind az elméleti-, mind a gyakorlati ismeretek elsajátításában.

A Java története, fontosabb tulajdonságai

A Java programozási nyelv története viszonylag régi (ez azonban nem jelenti azt, hogy idősebb lenne, mint egy átlagos, ilyen területen munkát kereső életkora), az 1990-es évektől kezdődött a fejlesztése és 1995-ben jelent meg először. Innen az út a jelenlegi verzióig hosszú volt, 2009-ben tulajdonosváltást követően a Java 1.7-es verziót 2011-ben adták ki. A Java közel áll a C-hez és C++-hoz, szintaxisát főleg tőlük örökölte, azonban objektummodellje sokkal egyszerűbb a C++-nál. A Javascripttel nem szabad összekeverni, hiszen hiába hasonló a nevük (és szintaxisuk), nemcsak hogy nem ugyanaz a kettő, de nem is állnak nagyon közeli rokonságban.

A Java első neve Oak (tölgyfa) volt, de mivel ilyen nevű nyelv már létezett, új nevet kellett adni neki. A világon ma több száz programozási nyelv létezik. A Java kávéscsésze ikonja abból ered, hogy a nyelvet –állítólag- kávézás közben találták ki. A Java fejlesztése során négy szempontra kiemelt figyelmet fordítottak, ezek a

  • az operációs rendszer- és platform függetlenség,
  • az objektumorientáltság,
  • a biztonság, távoli gépeken is,
  • a hálózati programozás elősegítése.

A Javáról, mint programozási nyelvről szokott szó esni, de ezen felül a Java platformként és middleware-ként (köztes réteg) is használható. Népszerűségének egyik oka az „írd meg egyszer, futtasd bárhol” kifejezés, vagyis egy telefonra írt Java kód nagyon apró változtatással futtatható PC-n, Mac-en, stb. Ez egyszerűsíti ezt az eljárást és könnyen belátható módon rendkívül költséghatékony is.

Érdességek a Javáról

Mindenki hallott már a Minecraft nevű játékról, ha nem is játszott vele közvetlenül, talán egy óvodás vagy kisiskolás LEGO kiadásából találkozhatott már néhány népszerű karakterrel. A Minecraftot eredetileg Javában írta meg Markus Alexej Persson (ismertebb a „művészneve”, a Notch), majd miután a Microsoft megvásárolta a programot, kiadta a C++ verzióját.

Sokan azért kezdik a programozói karrierjüket a Javával, mert ez az egyik nyelv, amely az alapoktól a programozói gondolkodásra tanítja a használókat.

A Java a legtöbbek szerint a legnépszerűbb és legsikeresebb programozási nyelv. Ezt számszerűsíteni nem könnyű, de adhat egy képet az, hogy a világon több mint 9 millió Java fejlesztő van, és a Java futtatókörnyezetet évente több mint 1 milliárd (!) alkalommal töltik le évente. Ez nem is olyan meglepő szám, amikor az összehasonlítás alapja 3 milliárd mobiltelefon, 125 millió TV és a világ összes Blu-Ray lejátszója.

Dátum: 2020-12-21
Címke: Programozás feladatok