Mennyi játék kell a gyereknek?

Csordultig van a gyerekszoba játékkal, a gyerek meg ül a közepében, és azért nyafog, mert nincs mivel játszania. Sok szülőnek ismerős lehet ez a helyzet. Érdemes elgondolkodni, sőt, pszichológusok tanácsait is elolvasni arról, hogy miért is nem jó, ha túlzottan sok játéka van gyereknek. Meg kell-e venni mindenképp karácsonyra az éppen legjobban reklámozott slégerjátékot? Amiről előre tudod, hogy a gyűjtődoboz mélyén vagy éppen a kukában landol.

Mennyi játék kell a gyereknek?

A játékipar hatalmas mennyiségben dobja a a piacra az újabbnál újabb csábító lehetőségeket, csak győzze a szülő pénzzel. A jó választás, a mértékletesség azonban a pszichológusok szerint is sokkal jobban segíti a gyerek kreativitásának alakítását, képességeinek fejlesztését, mint a játékok felhalmozása.

Kevesebb környezeti inger, elmélyültebb játszás

A legfontosabb, amit figyelembe kell venni választáskor, a kisgyermek életkora. Mindenképpen az életszakaszának megfelelő játékokat adjunk csak a kezébe. Meg kell teremteni a nyugodt, elmélyült, ellazult játszás lehetőségét. Ha a gyereket túl sokféle inger éri, a játékon kívül esetleg még a környezetéből is, például a háttérben megy a zene, a televízió, illetve ha a bőség zavarával küzd a választáskor, és gyakran váltogatja a polcon sorakozó mindenféléket, akkor semmiben sem mélyül el, és kevesebb időt tölt egy-egy játszási formával, mint amennyi a képességei megfelelő fejlesztéséhez kellene. Vagyis a fejlesztő játékok ilyen esetben nem tudják betölteni funkciójukat.

Az alapos megismerés öröme is fontos

A túlzottan sok játékféle, a túl sok egyidejű impulzus csökkenti a figyelemösszpontosítást, szétszórttá, kapkodóvá teheti a gyereket, csökkenti a kíváncsiságát, elveheti tőle a felfedezés, az alapos megismerés örömét.

Dátum: 2020-04-10
Címke: Fejlesztő játékok